Starta eget, hur gör man?.

Starta eget, hur gör man?

För att starta eget så krävs många saker, och inte minst då F-skatt. F-skatt är den speciella skatt som man betalar som företagare, och som skiljer sig en hel del från privatpersoner och att skaffa f skatt kan verka krångligt om man inte vet hur man gör. Vi vet det av egen erfarenhet, från när vi startade upp Hyttfogden för inte alltför många år sedan. Vi hade många idéer, idéer som vi trodde på, men att sedan komma igång på allvar var inte det lättaste – ingen av oss som var med att starta Hyttfogden hade egentligen så mycket kunskap om ekonomi eller administration, och vi var helt enkelt tvungna att lära oss själva, och att göra det snabbt! Men det gick bra, och vi har lärt oss mycket under resans gång – inte minst då att det är bra att ta in hjälp utifrån när man inte känner sig säker på regler, förordningar och sådant. Det kostar lite extra, men gör att man kan undvika stora problem som felaktiga ansökningar och liknande kan leda till.

F-skatt inte så svårt
F-skatt är någonting som de flesta företag i Sverige ska ha, för att kunna bedriva sin verksamhet (det finns undantag, men dem tänker vi inte gå in på här – om man tillhör undantagen, så är chansen stor att man är väl medveten om detta). F-skatt innebär att man har ansvar för att betala in skatt och sociala avgifter, så att ens kunder inte behöver sköta den saken, och är ett tecken på att man är ett pålitligt företag. Det hela förenklar också i kontakterna med exempelvis underleverantörer. Det hela är inte så krångligt, utan man lär sig snabbt.

Men samtidigt så kan det vara lite svårt att komma igång. Vi anlitade ett företag som hjälpte oss med vår ansökan, såg till att vi lämnade in rätt papper och så, och som sedan hjälpte oss udner vår första tid, så att vi kom in på banan på ett bra sätt. Mycket mer än så behövdes inte, egentligen, även om det blev lite mer avancerat i takt med att vi växte (så att vi numera har en heltidsanställd som sköter ekonomi och en del administration).

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Hyttfogden © 2021. All rights reserved.